Tretze de Na Pola

Aquesta colla neix el 2017 dins els actes del Quasi-vint aniversari de l’associació. Únicament ballen per les festes de Sant Pere a Alaró.

La colla està formada per 13 membres de l’associació majors d’edat per estricte ordre d’antiguitat de les colles del Ball de Dimoni d’Alaró i de na Marranxa: Llucifer i Diablessa, 7 petadors o petadores, un encenedor o encenedora i tres timbalers o timbaleres.

Només realitzen petades de lluïment estàtiques amb el seu propi punt de dansa i ritme per diferents indrets de los Damunts.

Prèviament a realitzar la petada és recitada una glosa per part d’un dels veïns o veïnes del poble i que, posteriorment, encén els botafocs dels 7 petadors dels Tretze de na Pola (acte previ a la encesa).

El seu nom prové de l’Avenc de na Pola que hi ha a los Damunts on, antigament, es llençaven els animals morts que hi havia per la zona.

El disseny dels tretze vestits està fet per l’artista local Rafa Forteza, tots ells diferents, el qual dona un caràcter de solemnitat a la colla.