Na Marranxa

El nostre entusiasme va fer realitat la presentació de Na Marranxa, dins les festes locals de Sant Roc (agost 2001). És una bèstia de foc propietat de l’Ajuntament gestionada per la nostra Associació. 

La colla està formada per tretze dimonis majors d’edat que s’encarreguen de fer-la ballar envoltada de fum, espires i trons pels carrers del poble. L’acompanyen una dotzena de timbalers i timbaleres amb la força dels seus ritmes fets, expressament, per Quim Gironell.

Na Marranxa va ser construïda per Kake Portas a Esporles. Pesa prop de 50 kg, té 17 punts de foc i és portada per una sola persona. Fa 1,80 m d’alçada, 3 m de llargada i 2,10 m d’amplada.

La figura simbolitza una ratapinyada fantàstica i màgica que respon al nom del torrent que passa per Alaró i que, no fa tants anys, espantava als infants quan no es portaven bé i les seves famílies els oferien d’anar a fer-li companyia. A més, la ratapinyada és una figura que està relacionada amb la nostra illa i la seva conquesta.

El 2011, amb motiu del 10è aniversari, vàrem publicar un conte amb la seva història amb dibuixos fets per l’alumnat de les escoles del poble i editat per Diego Ingold.